Bilindiği gibi 6331 sayılı Kanuna göre; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile 50’den fazla işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluğu bulunmaktadır.

Elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu, 28 Aralık 2023 tarihli ve 32413 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7491 Sayılı Kanun gereğince 31.12.2024 tarihine ertelenmişti.

Süre uzatımına ilişkin herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığından elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine ilişkin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 01.01.2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş oldu.

2025 yılı 10’dan Az Çalışanı Olan / Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Sağlığı Güvenliği zorunluluğuna uyulmaması halinde uygulanacak ceza tutarları  88.663 TL

Bakanlığın Acilen Açıklama Yapıp Sorunu Çözmesi Gerektiğini Belirtmiştik

Milyonlarca işletmeyi ilgilendiren bu konuda ÇSGB’nca yeterli önlemlerin alınmadığı ve bu konuda hiçbir Bakanlık yetkilisinin açıklama yapmamasının anlaşılır olmadığını belirtmiş ve Bakanlıkça acilen gerekli açıklamaların yapılması gereğini 3 Şubat 2025 tarihli Olay Gazetemizdeki köşe yazımızda belirtmiş ve  konu gazetemizde manşetten verilmişti. Bu yazımız sonrası TÜRMOB’da bir açıklama yayımlayarak bizim yazımızda belirttiğimiz hususlar çerçevesinde Bakanlığın mutlaka ve acil olarak açıklama yapması zorunluluğundan bahsetmişti.

Yapılan Düzenlemeler Çerçevesinde Son Durum

Önerilerimiz Çerçevesinde İşverenlerimize İSG Eğitimi İçin Uzaktan Eğitim Yöntemiyle Online Eğitim Alma İmkânı Sağlandı

 Eğitimlerin İSGÜM tarafından Verilmesi

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri vermek isteyen işverenlere, almak zorunda oldukları 16 saatlik eğitim İSGÜM tarafından uzaktan eğitim yöntemiyle verilecek olup, taleplerin toplanması süreci devam etmektedir.

https://casgem.gov.tr/egitimler/online-basvurular/ linki üzerinden kayıtlarını oluşturan işverenlere, eğitimlerin başlamasıyla birlikte bilgilendirme yapılacaktır.durumlarda işçi haklı görülerek tazminat alma imkanı sunulabilir. İşçi ve işveren taraf değerlendirilerek tazminat hak edişleri belirlenir. İhbar tazminatı şartı gibi bu tazminat türünde de belirli şartları karşılıyor olmak gerekir.

Eğitimlerin Üniversiteler Tarafından  Verilmesi

 Anadolu Üniversitesi ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında  İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır.

Buna göre; Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenecek sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç olmak üzere, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecektir.

Herhangi bir diploma derecesi aranmaksızın programa 18 yaşını doldurmuş herkes başvurabilecektir.

Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 28.02.2025 tarihleri arasında yapılacaktır.

Ayrıntılı bilgi ve başvuru için, https://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi adresi ziyaret edilebilir.

İş Yeri Hekimi Hizmetleri Aile Hekimlerinden Alabilir

 Az tehlikeli iş yerlerinin işverenleri belirtilen hizmetler, iş yeri hekimlerinden alınabileceği gibi kamu sağlık hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alabileceklerdir. Bu durumda, 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iş yerleri; işe giriş/periyodik muayene hizmetlerini ÇASMER’lerden, aile hekimlerinden veya diğer kamu sağlık hizmeti sunucularından da (kamu hastaneleri, devlet üniversite hastaneleri vb. kamuya ait sağlık hizmet sunucuları) alabileceklerdir.

Kaynak: Olay | Fatih ACAR