10 günde 45 şehirden 74 üniversite öğrenci çalıştırmak için ilan yayınladı.

Türkiye'de gençlerin eğitim süreçlerini destekleyerek iş dünyasına hazırlanmalarına yardımcı olmayı hedefleyen İŞKUR Gençlik Programı, 4 Şubat 2025 itibarıyla hayata geçirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurusunu yaptığı programla, bu yıl 200 bin üniversite öğrencisinin programa dahil olması bekleniyor. Önümüzdeki dört yıl içinde ise toplam 1 milyon gencin programdan yararlanması planlanıyor. Hem sigortalı iş imkânı sunan hem de katılımcıların kariyerlerine katkı sağlayacak bu programa katılmak için şimdiden 45 şehirden 74 üniversite ilan yayınladı.

KİMLER KATILABİLİR?

Peki, İŞKUR Gençlik Programı'na başvuru koşulları neler işte? İşte detaylar...

Programa katılabilmek için Türk vatandaşı olmak, İŞKUR'a kayıtlı olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, emekli olmamak, devlet üniversitesinde öğrenci olmak, programdan önceki bir ayda sigortalı olmamak, hane geliri asgari ücretin 3 kat altında kalan öğrenciler yararlanabilecek.

HANGİ İŞLER İÇİN ALIM YAPILIYOR?

Program kapsamında gençlerin çalıştırılabileceği işler arasında sürdürülebilir kampüs faaliyetlerinin desteklenmesi, kampüs altyapı ve bakım faaliyetlerinin desteklenmesi, sosyal ve kültürel faaliyetlerin desteklenmesi, akademik ve idari faaliyetlerin desteklenmesi, toplumsal hizmet ve işbirliği faaliyetlerinin desteklenmesi, öğrenci gelişim ve uyum faaliyetlerinin desteklenmesi, dijital dönüşüm ve inovasyon faaliyetlerinin desteklenmesi, girişimcilik ekosistemi faaliyetlerinin desteklenmesi yer alıyor.

İNTERNETTEN BAŞVURULABİLİYOR

Üniversiteler program dahilinde taleplerini İŞKUR'a iletecekler ve gençler başvurularını İŞKUR üzerinden yapacak. Gençler programdan yararlanmak için www.genclik.iskur.gov.tr adresinden başvuru yapabilecekler. Şu an için 45 ilde 74 üniversite aktif olarak ilan yayınlamış durumda. Yakın zamanda tüm üniversiteler ilanlarını yayımlayacaktır. Gençler önce İŞKUR kaydını yapıp daha sonra açık programlara başvuru yapabilecekler. Gençler yalnızca öğrenim gördükleri devlet üniversitelerinin açtığı ilanlara başvurabilecekler. Başka bir üniversitenin açtığı programa başvuru yapılamıyor.

GÜNLÜK 1083 TL HARÇLIK

Program katılımcısı gençlere programa katıldıkları gün başına 1083 TL cep harçlığı ödenecek. Dolayısıyla gencin eline programın en uzun uygulanabileceği süre olan 10 ay boyunca haftada 3249 TL geçebilecek. Diğer yandan program katılımcılarının iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primleri de ödenecek. Gençlik Programı en fazla 10 ay boyunca uygulanabilecek. Gençler haftada en fazla 22.5 saat çalışabilecek. Üç günün üzerinde çalışma yapılamayacak.

Kaynak: Akşam | Okan Güray Bülbül