Özelge konusuna hiç girmiyorum (yol göstericilikten çok uzak). Doktrini ise çok deşmedim ama böyle bulanık konulara girmeye kimsenin cüret etmediği de bilinir. YARGI KARARLARI İSE FEVKALADE RENKLİ.
Bu konu, matrah artırımı içeren tüm yasalarda “inceleme ve tarhiyat yasağı”nın bir istisnası olarak düzenleniyor. Sanırım ilk kez 4811 sayılı Kanun’da rastlanıyor ve bu Kanun’un 8/7 maddesinde: “Artırımda bulunulan yıllarla ilgili olarak kendileri hakkında sonraki dönemlere devreden indirilebilir katma değer vergileri ve ihraç kaydıyla teslimlerden veya iade hakkı doğuran işlemlerden doğan tecil-terkin ve nakden ya da mahsuben iade işlemleriyle sınırlı olmak üzere, inceleme ve tarhiyat hakkı saklıdır.” şeklinde düzenlenmiş idi. Sonraki matrah artırımlı yasalarda ise, yani 6111, 6736, 7143, 7346 ve 7440 sayılı yasalarda ise tam olarak şu şekilde;
"Artırım talebinde bulunulan yılları izleyen dönemlerde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin olarak artırım talebinde bulunulan dönemler için, sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi yönünden... ...inceleme ve tarhiyat hakkı saklıdır. Sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi yönünden yapılan incelemelerde artırım talebinde bulunulan dönemler için tarhiyat önerilemez."
Av. Mustafa Kemal Göze