Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu olan belgelerin (e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-irsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e- Gider Pusulası, e-Bilet, e-Dekont, e-Döviz Alım-Satım Belgesi, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Sigorta Poliçesi ve e-Yolcu Listesi) elektronik ortamda düzenlenmesine yönelik olarak 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni yayımlamış bulunmaktadır.

Öte yandan, e-Defter yükleme süreleri ve e-defter saklama ile ilgili olarak da 3 no.lu Elektronik Defter Tebliği yayımlanmıştır.

Bu değişikliklerle ilgili olarak 01.01.2020 tarihinde başlayacak zorunlu uygulamalar aşağıda açıklamıştır.

MÜKELLEF

ZORUNLULUK

TARİH

2018 yılı brüt satış hasılatı  10 Milyon TL ve üzeri olanlar

e-Fatura + e-Arşiv Fatura + e-Defter +
e-Defter Saklama

01.01.2020

İnternet Aracılığı ile Satış Kiralama İşlerine İnternet Siteleri Yoluyla Aracılık Edenler

e-Fatura + e-Arşiv Fatura + e-Defter +
 e-Defter Saklama

01.01.2020

Komisyoncu veya Tüccar Olarak Sebze Meyve Ticareti Yapanlar

e-Fatura + e-İrsaliye + e-Arşiv Fatura+e-Defter + e-Müstahsil + e-Defter Saklama

01.01.2020

e-Fatura Uygulamasına Zorunlu veya İsteğe Bağlı Olarak Dâhil Olan / Olacak Olan Mükellefler

e-Arşiv Fatura
(e-Fatura mükellefi olmayanlara düzenlenen faturalar e-Arşiv Fatura olarak düzenlemek zorundadır)

01.01.2020

Vergi Mükellefi Olmayanlara Düzenlenecek
30.000 TL'yi Aşan Faturalar

e-Arşiv Fatura
(e-Arşiv Uygulamasına geçilmek zorunda değil. Sadece belirtilen tutarın aşılması halinde fatura e-Arşiv Fatura olarak GİB Portalleri üzerinden düzenlenecek)

01.01.2020

Vergi Mükellefi Olanlara Düzenlenecek
5.000 TL'yi Aşan Faturalar

e-Arşiv Fatura
(e-Arşiv Uygulamasına geçilmek zorunda değil. Sadece belirtilen tutarın aşılması halinde fatura e-Arşiv Fatura olarak GİB Portalleri üzerinden düzenlenecek.)

01.01.2020

Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler

e-Defter

01.01.2020

Tüm e-Defter Mükellefleri

e-Defter Saklama

01.01.2020

e-Defter Yükleme Tercihi ve  Yükleme Zamanı

01.01.2020 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine e-Defter yüklenmesinde, Aylık Yükleme ve Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yükleme olmak üzere  iki yöntem getirilmiştir. Dileyen mükelleflerin, her hesap dönemine ilişkin ilk ayda (hesap dönemi içinde işe başlayanlarda işe başlanılan ayda), tercihlerini e-Defter uygulaması aracılığıyla elektronik ortamda bildirmeleri gerekmektedir.

Hesap dönemine ilişkin ilk ayda tercihlerini yapmayan vergi mükelleflerinin mevcut devam Aylık Yükleme yöntemiyle, defter ve berat dosyalarının ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (bundan sonra Başkanlıkça şeklinde ifade edilecektir.) onaylı halini almaları zorunlu bulunmaktadır.

Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yükleme Yöntemini tercih eden mükelleflerin ise, geçici vergi döneminin aylarına ait e-Defter ve berat dosyalarını her ay için ayrı ayrı olmak üzere, ilgili olduğu geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesinin verileceği ayın sonuna kadar NES veya Mali Mühürle zaman damgalı imzalamak/onaylamak ve berat dosyaları e-Defter uygulamasına yüklemek suretiyle Başkanlıkça onaylı halini almaları zorunludur.

Defter ve berat dosyalarını oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve Başkanlıkça onaylı berat dosyalarını alma süreleri aşağıdaki gibidir.

Diğer taraftan, e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan e- Belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunlu bulunmaktadır. Ayrıca, aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturaların topluca birlikte değerlendirilerek vergiler dâhil tutar toplamının söz konusu tutarları aşması halinde, bu faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi ve alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Konu ile uygulama detayları ekli Gelir İdaresi Başkanlığı duyurusunda bulunmaktadır (EK-1).

Ayrıca, e-Belge kapsamı ve zorunluluk tarihlerini gösterir tablo Sirkülerimiz ekinde bulunmaktadır (EK-2).

Saygılarımla.