1 seri nolu Genel Tebliğ ise 25.03.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıntılı bilgiler 1 seri nolu Genel Tebliğ’de yer almaktadır. Bu çalışmamızda söz konusu kamu borçları için yapılandırma talebinin kısmi olarak yapılıp, yapılamayacağı konusunda açıklamalarda bulunacağız.

Bilindiği gibi, 7440 sayılı Yasa Bazı Kamusal Alacakların Yeniden Yapılandırılmasını öngörmekte olup, bu yasa 12 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış olup, başvuru süresi 31 Mayıs 2023 tarihinde son bulmaktadır. Ancak bu süre 1 ay daha uzatılmıştır. Bu durumda başvuru ve ödeme süresi 30.06.2023 tarihine uzamaktadır. Araya kurban bayramının girmiş olması dolayısıyla hem dilekçe verme yani başvuru süresi ve hem de 1. Taksit ödeme süresi 03.07.2023 tarihine kadar yapılabilecektir.

Konuyla ilgili açıklayıcı 1 seri nolu Genel Tebliğ ise 25.03.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıntılı bilgiler 1 seri nolu Genel Tebliğ’de yer almaktadır. Bu çalışmamızda söz konusu kamu borçları için yapılandırma talebinin kısmi olarak yapılıp, yapılamayacağı konusunda açıklamalarda bulunacağız.

Buna göre,

  1. Konuyla ilgili yapılandırma müracaat dilekçesi olan Ek:2/A dilekçesinde (Dilekçe Kodu:560)  yer aldığı üzere kesinleşmiş amme borçlarının tümü yapılandırma için talep edilebilir.
  2. Yine dilekçe üzerinde belirtildiği üzere mükellefin bir kısım belirleyeceği ve vadesi 31.12.2022 tarihine kadar olan bir kısım borçları da kısmi olarak (sınırlı) yapılandırılabilecektir.
  3. Vergi dairesine bu konuda verilecek dilekçe Ek:2/A’ da yer alan formata uygun dilekçe ile yapılacaktır. Dilekçelerin imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. Bazı vergi daireleri dilekçe ekinde duruma göre başkaca ek belge/bilgi isteyebilir. Örneğin; varsa mahkeme kararı, imza sirküleri vb. verilebilir.
  4. Dilekçelerin posta yoluyla taahhütlü olarak 2 nüsha yollanmasında yarar vardır.
  5. Öte yandan, başvuru dilekçeleri vergi daireleri bazında ayrı ayrı düzenlenerek yollanmalıdır. Örneğin; İzmir, Konak vergi dairesine borcu olan bir mükellef aynı zamanda Belkahve vergi dairesine de borcu var ise bu durumda her 2 vergi dairesine ayrı ayrı dilekçeler ile başvurması gerekmektedir.
  6. Vergi mahkemesinde veya Danıştay’da devam eden dava dosyalar açısından ise Ek:3/A dilekçesi yukarıda yer verilen açıklamalar kapsamında düzenlenerek verilmelidir. Bu arada vergi yargısında devam eden dava dosyaları açısından kararlar beklenmelidir. Eğer bu süreçte yani 30.06.2023 tarihine kadar olumlu veya olumsuz bir karar gelmesi mümkündür. Bu durumda başvuru için acele edilmemesinde yarar görülmektedir. Dava dosyası geri çekilerek davadan vazgeçilmesi halinde daha sonra mükellef lehine bir karar çıkabilir. Bu durumda mahkeme kararından önce yapılandırma yapılmış ise artık buna göre ödeme yapılması gerekecektir. Bu nedenle davadan vazgeçmeden önce ilgili mahkeme ile temas kurularak açılan davanın akıbeti hakkında bilgi alınarak buna göre 7440 sayılı Kanunun 3. Mad. göre vazgeçme dilekçesinin düzenlenmesinde yarar görülmektedir.

Dr.Mustafa ALPASLAN