Avrupa Birliği (AB), ambalaj kaynaklı atıkları dizginlemek ve döngüsel ekonomiyi canlandırmak hedefiyle hayata geçirdiği yeni yönetmeliği 12 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe sokuyor. Bu yeni mevzuatla birlikte, pek çok sektördeki ürün gruplarına yönelik çok daha katı geri dönüşüm ile tekrar kullanım standartları getiriliyor.

Kahve kapsülleri ambalaj atığı kapsamına alınıyor

Gündeme damga vuran ana düzenlemelerden biri kahve kapsülleri üzerine oldu. Yürürlüğe giren esaslar uyarınca kahve kapsülleri artık hukuken ambalaj atığı kategorisinde değerlendirilecek. Böylelikle söz konusu ürünlerin toplanması, dönüştürülmesi ve atık yönetimi süreçlerinin finansal yükü doğrudan üretici markaların sorumluluğuna geçecek.

AB’nin "kirleten öder" ilkesi çerçevesinde devreye giren bu adımla, imalatçıların çevre dostu ve geri dönüştürülmeye uygun ambalaj alternatiflerine ağırlık vermesi amaçlanıyor.

Kullan-at ürün dönemi kademeli olarak kapanıyor

Getirilen kısıtlamalar yalnızca kahve kapsülleriyle sınırlı kalmıyor. Konaklama tesislerinde sunulan küçük boy şampuan ve duş jeli ambalajlarının yanı sıra yeme-içme mekanlarında tercih edilen tek porsiyonluk sos, reçel, tereyağı ve şeker paketleri de zamanla tedavülden kaldırılacak.

Uygulama 2030 yılıyla birlikte tamamen yasaklanacak

AB standartları doğrultusunda, belirtilen tek kullanımlık ambalajların tüketimi 2030 senesinden itibaren tamamen engellenecek. İşletmelerin bu tarihe kadar doldurulabilir kaplara veya çoklu kullanıma imkan tanıyan çözümlere yönelmesi şart koşulacak.

Temel hedef ambalaj çöpünün önüne geçmek

Avrupa Birliği kayıtları, üye devletlerde birey başına üretilen ambalaj atığı miktarının son dönemde düzenli olarak tırmandığını ortaya koyuyor. Yapılan bu hukuki hamleyle ambalaj kullanımının aşağı çekilmesi, geri dönüşüm kapasitesinin artırılması ve hammadde kaynaklarının daha verimli işlenmesi hedefleniyor.

Sektör temsilcileri, devreye giren kriterlerin bilhassa yeme-içme, turizm ve gıda kollarında köklü dönüşümleri beraberinde getireceğini, firmaların ambalaj tasarımları ile atık yönetimi planlamalarını baştan aşağı yenilemek durumunda kalacağını vurguluyor.

Kaynak: FinansinGundemi.com